2023-2024 Akademik Yılı Bahar Yarıyılı Ortak Zorunlu Derslerin (AİT-TUR-YDL) Muafiyet Sınavları Hk.
Değerli öğrencilerimiz,
 
Karabük Üniversitesi Ortak Zorunlu Dersler Muafiyet Sınavları Yönergesi kapsamında 2023-2024 Akademik Yılı Bahar Yarıyılında Ortak Zorunlu Derslerin (AİT (HST) / TUR (TRK) / YDL (FOL) Muafiyet Sınavları 17 Şubat 2024 tarihinde yüz yüze yapılacaktır.
 
Ortak zorunlu derslerin muafiyet sınavları için başvuruların, https://muafiyet.karabuk.edu.tr/ üzerinden 02 Şubat 2024 tarihine kadar yapılması gerekmekte olup, muafiyet sınavları ile ilgili aşağıdaki hususlara tüm öğrencilerin dikkat etmesi gerekmektedir.
 
1) Ortak zorunlu derslerin muafiyet sınavlarına, ilgili eğitim öğretim yılında ilk defa kayıt yaptıran öğrenciler ile öğrenimlerine devam eden öğrencilerden bu dersleri daha önce hiç almayan ve/veya bu derslerden herhangi bir sebeple başarısız olan tüm öğrenciler girebilirler.
2) İlgili eğitim öğretim yılında İngilizce hazırlık sınıfında ve TÖMER’de öğrenim gören öğrenciler o eğitim öğretim yılındaki muafiyet sınavlarına giremezler. 
3) Daha önceki yıllarda ilgili dersleri alarak başarılı olan ancak not yükseltmek isteyen öğrenciler muafiyet sınavlarına giremezler. Başarılı oldukları ders ya da derslerin muafiyet sınavlarına girmiş olsalar bile ilgili öğrencilerin sınav sonuçları geçersiz sayılır.
4) İlgili eğitim öğretim yılında hazırlık sınıfına kayıt yaptıran ve Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü tarafından yapılan muafiyet sınavında başarılı olan öğrenciler aynı zamanda Yabancı Dil derslerinden de muaf oldukları için sadece Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve Türk Dili derslerinin muafiyet sınavlarına girebilirler. 
5) İlgili eğitim öğretim yılında hazırlık sınıfına kayıt yaptıran ve hazırlık sınıfına devam ederek B2 düzeyinde başarılı olarak İngilizce hazırlık eğitimini tamamlayan öğrenciler aynı zamanda Yabancı Dil derslerinden de muaf oldukları için bir sonraki eğitim öğretim yılı başında sadece Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve Türk Dili derslerinin muafiyet sınavlarına girebilirler.
6) İlgili eğitim öğretim yılında TÖMER’de öğrenim gören ve başarılı olan öğrenciler bir sonraki eğitim öğretim yılı başındaki muafiyet sınavlarına girebilirler.
7) Muafiyet sınavı sonucunda 60’ın altında not alan öğrenciler başarısız kabul edilir ve bu öğrencilerle ilgili dersleri almak zorundadırlar. Muafiyet sınavında başarısız olan öğrenciler bir sonraki yıl yapılan muafiyet sınavlarına tekrar katılabilirler. Sınavda sayısal notun karşılığı Karabük Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Esasları Yönergesinde belirtilen mutlak değerlendirme sistemindeki not aralıkları ve derecelerine göre belirlenir. Ancak sınava girip yeterli puanı alamamış öğrenciler için sisteme herhangi bir not girişi yapılmayacaktır.
8) Öğrenciler sınav sonucunda muaf oldukları derslerin AKTS toplamı kadar Karabük Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği 21. maddesine uygun olarak üst yıllardan ders alabilirler.
9) Muafiyet sınavlarına başvuruda bulunup herhangi bir sebeple sınava/sınavlara girmeyen öğrenciler için ayrıca mazeret sınavı yapılmaz.
10) Sınav sonuçlarının ilanı ve sonuçlara itiraza ilişkin işlemler Karabük Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği 25. Maddesi ve Karabük Üniversitesi Sınav Merkezi Koordinatörlüğü Yönergesi hükümlerine uygun olarak yürütülür.
11) Sınavlarda kopya çekme girişiminde bulunan, kopya çeken, kopya çekenlere yardım eden, kendi yerine başkasını sınava sokan, başkasının yerine sınava giren veya sınav sırasında genel düzeni bozan, sınav salonunda iletişim araçları bulunduran öğrenciler hakkında tutanak tutulur ve bu öğrencilere o sınavdan 0 (sıfır) notu verilir. Ayrıca bu durumdaki öğrenciler hakkında, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun öğrencilerin disiplin işlerine ilişkin 54’üncü maddesinde yer alan hükümler uygulanır.
 
NOT: Muafiyet sınavlarına girmek zorunlu değildir.